• Bestel online op uitgeverijoevers.nl
  • Gratis verzendkosten vanaf €15,00!
★★★★★ in De Standaard, NRC én De Volkskrant
Knut Hamsun

Honger

Roman Paperback, 272 pag. Vertaald uit het Noors door Adriaan van der Hoeven en Edith Koenders ISBN 9789492068835

22,50

Op voorraad
Bestel direct bij Oevers!
  • Gratis verzending in Nederland vanaf €15,00
  • Bezorging binnen 1-3 werkdagen
  • Ontvang gratis de nieuwste catalogus
  • Boekbeschrijving
  • Recensies
  • Over Knut Hamsun

Knut Hamsun, een van de belangrijkste en meest controversiële schrijvers van de twintigste eeuw, schreef literatuurgeschiedenis met de publicatie in 1890 van deze krachtige, autobiografische roman. Honger is een verontrustend en duister-humoristisch meesterwerk van winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 1920.

Toen Knut Hamsun in 1888 met het Deense schip Thingvalla terugkeerde uit Amerika en aankwam in Kristiania, zoals Oslo in die tijd heette, riep de stad zoveel slechte herinneringen in hem op dat hij weigerde van boord te gaan. Hij voer verder mee naar Kopenhagen en begon aan het schrijven van Honger:

Het negentiende-eeuwse Kristiania is een meedogenloze plek, en het werk is dun gezaaid. Dwalend door de straten van de Noorse hoofdstad zoekt een berooide jonge schrijver inspiratie terwijl hij wanhopig probeert de eindjes aan elkaar te knopen. Tot het uiterste gedreven, slapend onder de sterrenhemel met een lege maag, wordt het gedrag van de schrijver steeds irrationeler en verandert zijn wereld in chaos.

De achtergrond van Honger zijn Hamsuns eigen pogingen om in Kristiania te overleven in de winters van 1880-81 en 1885-86. Met de publicatie in 1890 van deze krachtige roman schreef hij literatuurgeschiedenis. Het boek is een klassieker die tot op de dag van vandaag zijn fascinatie heeft behouden.

‘Wat een uppercut van een boek is dit, nog altijd.’
– Alexandra De Vos in De Standaard der Letteren ★★★★★

‘Een klein wonder blijft het, om zo omver te worden geblazen door een boek dat 132 jaar geleden voor het eerst van de persen rolde.’
– Sebastiaan Kort in NRC ●●●●●

‘Knut Hamsun schreef een verbluffend portret van een schrijver die tot waanzin wordt gedreven. Honger is een indringend literair zelfportret, dat ook vandaag de dag nog zeggingskracht heeft. Het werk, dat in 1890 verscheen, had een ongekend grote invloed.’
– Lotte Jensen in de Volkskrant ★★★★★

‘De roes waarin de ‘ik’ hier verkeert, moet iets te maken hebben met de schrijfroes waarin deze onnavolgbare roman tot stand gekomen is. Zoiets schrijf je alleen als je je laat leiden door wat in je opkomt. ‘Het gelukkige schrijven’ – zo heeft Kees ’t Hart deze toestand gemunt. Deze genade geldt zeker voor de Knut Hamsun uit de vroege jaren, die bezield is van iets wat niet valt na te vertellen, wat steeds opnieuw gevonden moet zien te worden, in woorden die zonder kloppen binnenkomen.’
– P.F Thomése, De Reactor

‘Uitmuntend.’
– Auke Hulst

‘Wanneer Knut Hamsun’s Honger niet, zoals ik denk, tot de vijf of tien formidabelste romans hoort die er ooit geschreven zijn, dan is het er toch een waarvan de aanspraken op een zo hoge plaats in de literatuur het gemakkelijkst kunnen worden verdedigd. Om te beginnen op grond van het grootse onderwerp, een van de twee fundamenteelste en simpelste fenomenen ter wereld: honger. Voor honger wijkt bijna alles. Hamsun’s roman gaat over honger en over niets anders, maar is geenszins de rauwe en op den duur vervelende schildering van barre misère die je zou verwachten. Hamsun’s honger blijft elegant, want het is de honger van een schrijver.’
– W.F. Hermans

Knut Hamsun (1859-1952) brak in 1890 door met zijn roman Honger. Het was het begin van een lange, productieve literaire carrière, die in 1920 werd bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur.

Hamsun wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van Noorwegen. Zijn werk heeft veel invloed gehad op de Europese en Amerikaanse literatuur en inspireerde auteurs als Frans Kafka, James Joyce, Ernest Hemingway en Henry Miller.

Knut Hamsun stierf op 19 februari 1952 op zijn boerderij, Nørholm, in de buurt van Grimstad.