• Bestel online op uitgeverijoevers.nl
  • Gratis verzendkosten vanaf €15,00!
'Naast een groteske komedie ook een diepzinnig boek.' TROUW
Bergsveinn Birgisson

Kolbeinseiland

Roman Paperback, 232 pag. Vertaald uit het IJslands door Kim Liebrand ISBN 9789493290334

22,00

Op voorraad
Bestel direct bij Oevers!
  • Gratis verzending in Nederland vanaf €15,00
  • Bezorging binnen 1-3 werkdagen (BE 2-4)
  • Ontvang gratis de nieuwste catalogus
  • Boekbeschrijving
  • Recensies
  • Over Bergsveinn Birgisson

Een man besluit zijn depressieve vriend te bezoeken die is opgenomen op een psychiatrische afdeling in Reykjavik. Ze beginnen met elkaar te praten over het leven en pakken hun vriendschap weer op. Maar ze worden constant onderbroken door de dienstdoende verpleegster. De vrienden besluiten samen het ziekenhuis te ontvluchten, maar al snel blijkt dat ze worden gevolgd door de boze verpleegster. De vlucht ontwikkelt zich tot een felle achtervolging door het IJslandse landschap, die uiteindelijk eindigt met het overmeesteren van de vrouw. De twee vrienden reizen verder, met de verpleegster vastgebonden in de kofferbak.

De ontsnapping uit de bewoonde wereld wordt een steeds grotere uitdaging en de twee vrienden moeten hun toevlucht zoeken in afgelegen gebieden om bij elkaar te blijven. Ze zetten koers naar het meest afgelegen eiland in het noorden, dat bij IJsland hoort: Kolbeinseiland. Onderweg hebben ze voortdurend veel te stellen met de agressieve verpleegster als reisgenoot.

Kolbeinseiland is een met humor geschreven roman over het leven, over hoe we leven met demonen waar we maar niet vanaf kunnen komen.

‘Korte samenvatting: twee depressieve vrienden gaan op een roadtrip door IJsland, op de hielen gezeten door een verpleegster van het psychiatrisch ziekenhuis waar één van de mannen was opgenomen. Dit lijkt mij op zich al genoeg aanbeveling om het boek onmiddellijk te gaan lezen, maar Kolbeinseiland is naast een groteske komedie ook een diepzinnig boek. Het staat vol met filosofische bespiegelingen die grappig en bedrieglijk helder opgeschreven zijn (en goed vertaald door Kim Liebrand).’
– Gerwin van der Werf in Trouw

‘Een fascinerende compositie, zwarte humor, ontroerende scènes, psychologische diepgang, poëtische trekken (…) Een Ibsens Brand van onze tijd.’
Aftenposten

‘Hartverscheurend en existentieel verontrustend.’
Verdens Gang

Bergsveinn Birgisson (1971, Reykjavik) schrijft poëzie, non-fictie en proza.
Birgisson, een echte onderzoeker in hart en nieren, heeft zijn leven lang de taal bestudeerd en hoe deze de waarheid van de menselijke conditie vertegenwoordigt. Zijn werk is veelvuldig genomineerd voor en bekroond met prestigieuze prijzen.

Home Bergsveinn Birgisson Kolbeinseiland