• Bestel online op uitgeverijoevers.nl
  • Gratis verzendkosten vanaf €15,00!
★★★★ in De Standaard
John Seymour

De gulheid van het land

Leven in harmonie met de natuur Hardcover, 280 pag. Vertaald uit het Engels door Paul van der Lecq ISBN 9789493290419

25,00

Op voorraad
Bestel direct bij Oevers!
  • Gratis verzending in Nederland vanaf €15,00
  • Bezorging binnen 1-3 werkdagen
  • Ontvang gratis de nieuwste catalogus
  • Boekbeschrijving
  • Recensies
  • Fragment
  • Over John Seymour

De gulheid van het land is de vertaling van The Fat of the Land, het baanbrekende boek uit 1961 van de Britse auteur en ecologische pionier John Seymour (1914-2004), die opkwam voor een eenvoudig leven, wat zestig jaar later nog steeds actueel is.

In De gulheid van het land vertelt John Seymour op aanstekelijke wijze hoe hij en zijn vrouw Sally, een pottenbakster met wie hij in 1954 was getrouwd, en hun drie jonge dochters zich op een boerderij in Suffolk vestigen en een leven beginnen dat volledig los stond van de moderne wereld.

Het boek biedt een persoonlijke, praktische en optimistische visie op een minder gemechaniseerde en minder vervuilende wereld, een die in harmonie met de natuur werkt in plaats van ertegen. Vervolgens documenteert hij hun leven en strijd op het land in hoofdstukken over koeien, varkens, groenten en wild voedsel in charmant proza. 

Meer dan zestig jaar later is De gulheid van het land nog steeds een belangrijk en inspirerend boek, een boek dat zijn kracht behoudt om ons aan het denken te zetten over ons eigen leven.

‘De wereld van de keuterboer komt niet terug (tenzij in een prachtig boek). Zijn enthousiasme is aanstekelijk. Je zou meteen zelf op zoek willen naar de pootaardappelen, de ou­de pony inspannen of met de kluiten­breker het land opgaan, tot je merkt dat je op een flatje vier hoog woont. […] Je eigen voedsel verbouwen, dat is plannen, planten, plukken, inmaken, wecken, roken, opleggen en weer doorgaan. John Seymour raakt de nostalgie aan van zelfgemaakte pastinaakwijn, en doorprikt ze met de belofte van hard labeur.’
– ★★★★ in De Standaard

“In De gulheid van het land brengt John Seymour belangrijke waarden krachtig naar voren, zoals authenticiteit, eerlijkheid en onafhankelijkheid. Hij laat zijn lezers inzien dat veel van hun tijd opgaat aan zinloze bezigheden, waarvan ze zelf niet kunnen uitleggen waarom ze ze in hemelsnaam uitvoeren. Seymour en zijn vrouw stampten voor zichzelf een bestaan uit de grond waarvan velen wellicht dromen, maar waarvoor slechts een minderheid is uitverkoren. […] Seymour slaat geregeld spijkers met koppen, maar evenzeer zit zijn koppigheid zijn redelijkheid vaak in de weg. Niettemin is het verfrissend en leerzaam om tijd met hem door te brengen. Hij spreekt zijn lezers rechtstreeks en met open vizier aan. Zoals hier: ‘Verstandige mensen vinden ons maar rare snoeshanen, met onze manier van leven. Verstandig als ze zijn, hebben ze daar natuurlijk gelijk in. Wij zijn volkomen van lotje getikt. En daar hebben we nog plezier in ook.’”
– Filosoof Johan Braeckman (UGent) in Knack

‘We kochten de koe omdat we het beu waren om elke keer kilometers te lopen om melk te halen. We kochten de varkens om mee te helpen alle melk op te drinken die de koe gaf. We vergrootten onze tuin om de koe en de varkens te kunnen voeden en om de ongelooflijke hoeveelheid mest van die beesten te verwerken. En ik zag mezelf ertoe veroordeeld de rest van mijn leven hard te moeten werken met een spade. En dus kochten we een paard.’

John Seymour (1914-2004) was een Britse auteur en ecologische pionier die opkwam voor een eenvoudig leven. Sinds de jaren vijftig vestigde hij zich op verschillende boerderijen op het platteland van Engeland met als doel om zo goedkoop mogelijk te leven en zijn jonge gezin te onderhouden door van de gulheid van het land te leven. 

Home John Seymour De gulheid van het land