• Bestel online op uitgeverijoevers.nl
  • Gratis verzendkosten vanaf €15,00!
Septologie I-II
Jon Fosse

De andere naam | Septologie I-II

Roman Paperback, 360 pag. Vertaald uit het Noors door Marianne Molenaar ISBN 9789492068316

24,50

Op voorraad
Bestel direct bij Oevers!
  • Gratis verzending in Nederland vanaf €15,00
  • Bezorging binnen 1-3 werkdagen (BE 2-4)
  • Ontvang gratis de nieuwste catalogus
  • Boekbeschrijving
  • Recensies
  • Video
Septologie is het magnum opus van een belangrijk schrijver. Deel I-II, De andere naam, is een meesterwerk met diepgaande vragen over onze menselijke omstandigheden, over onze relaties en overtuigingen.
De hoofdpersoon en verteller, Asle, is een schilder, een weduwnaar, woonachtig in het huis in Dylgja, waar hij samenwoonde met zijn vrouw Ales. Hij woont alleen, zijn enige vrienden zijn buurman Åsleik, een vrijgezel en een traditionele Noorse vissersboer, en Beyer, een galeriehouder die in Bjørgvin woont, een paar uur rijden ten zuiden van Dylgja. In Bjørgvin woont nog een Asle, ook schilder. Hij en de verteller zijn dubbelgangers – twee versies van dezelfde persoon, twee versies van hetzelfde leven. De ontmoeting tussen de twee is een brandpunt van dit fictieve universum. Het leven van de hoofdpersoon wordt verteld in flashbacks, net als het grootste deel van het leven van zijn naamgenoot. Maar het past allemaal in elkaar, omdat de twee er eigenlijk één zijn. De belangrijkste gebeurtenissen van de roman vinden plaats binnen een paar dagen in december, rond Kerstmis, en omvatten diepgaande vragen over onze menselijke omstandigheden, over ons leven, onze relaties en onze overtuigingen.

‘De lange gedachtenketens van deze man hebben een verrukkelijk ritme, een stromende rivier van gevoelens, ideeën en twijfel – het groeit in me, kan ‘t niet meer loslaten. Bij me houden. Pagina na pagina.’
– Abdelkader Benali

‘Bezield proza.’
NRC
Septologie is het meesterstuk van een schrijver op het toppunt van zijn kunnen.’
De Standaard der Letteren
‘Een sublieme leeservaring. Een magistraal kunstwerk.’
Mappalibri

‘Weer bewijst Fosse een taalkunstenaar te zijn van bijna metafysische gratie.’
Wiener Zeitung

‘Met prachtige, vloeiende taal roept Jon Fosse een machtig literair universum op.’
– Jury Brage Literatuurprijs

‘Een meedogenloos werk: Septologie voelt nu al memorabel.’
The Guardian

‘Fosses boeken hebben een eigen ritme. Een soort malende monotonie waardoor je er geen seconde aan twijfelt welke schrijver je aan het lezen bent. […] En dat Jon Fosse over kunst en kunstenaars kan schrijven, is iedereen bekend die de twee delen van zijn meesterwerk Melancholie heeft gelezen.’
Verdens Gang

‘Een briljante roman. […] Fosse’s manier om beelden in woorden te ‘schilderen’ is aangrijpend en compleet anders dan wat je in andere literatuur vindt […] een vereenvoudigd universum vol verwondering, intensiteit en warme humor.
Bergens Tidende

‘Een van de mooiste romans van Jon Fosse […] een van zijn rijkste en warmste […] sprankelende literatuur.’
Adresseavisen

Home Jon Fosse De andere naam | Septologie I-II