• Bestel online op uitgeverijoevers.nl
  • Gratis verzendkosten vanaf €15,00!
Januari 2024
Matias Faldbakken

Stakker

Roman Paperback, 192 pag. Vertaald uit het Noors door Michiel Vanhee & Sofie Maertens ISBN 9789493290686

21,00

Let op: Het boek is nog niet uit. U ontvangt het boek zodra het beschikbaar is.
Bestel direct bij Oevers!
  • Gratis verzending in Nederland vanaf €15,00
  • Bezorging binnen 1-3 werkdagen
  • Ontvang gratis de nieuwste catalogus
  • Boekbeschrijving
  • Recensies

De eenzame pleegjongen Oskar werkt op de boerderij van Aud en Olav Blum voor kost en inwoning. Op een dag ontdekt hij in het bos een meisje genaamd Utskilde, een ongetemde welp, die hij vangt en mee naar huis neemt. Utskilde lijdt aan een groeiachterstand en is bijna volledig stom, maar onder de hoede van Oskar begint ze in razend tempo te groeien en  bloeit er een liefde op. Onder druk van hun omgeving slaan ze op de vlucht, een tocht door de natuur leidt ze uiteindelijk naar Oslo. 

Matias Faldbakkens zesde roman, Stakker, die op de shortlists van bijna alle Noorse literatuurprijzen terechtkwam, is zowel een prachtige liefdesfabel als een coming-of-age-verhaal. Het is geschreven met grote verbeeldingskracht, taalkundige overvloed en een kenmerkende mix van passie en ironie. Het verhaal wisselt vrijelijk af tussen realistische romantradities, satire, romantiek en volksverhalen. 

Stakker is een uiterst origineel, vermakelijk en meeslepend verhaal over uitsluiting, eenzaamheid, verlangen en zorgzaamheid. En al die tijd stelt de roman de vraag: wat is een trauma en waar ligt de grens van normaliteit? 

‘Deze tekst reikt helemaal tot aan de grenzen van wat verklaard kan worden en is tegelijkertijd een van de sterkste verhalen die ik heb gelezen in moderne Noorse fictie.’
Verdens Gang (6 sterren)

‘Prachtig. Niemand schrijft zoals Faldbakken.’
Adresseavisen