• Bestel online op uitgeverijoevers.nl
  • Gratis verzendkosten vanaf €15,00!
Augustus 2023
Muriel Barbery

De droom van Kyoto

22,50

Let op: Het boek is nog niet uit. U ontvangt het boek zodra het beschikbaar is.
Bestel direct bij Oevers!
  • Gratis verzending in Nederland vanaf €15,00
  • Bezorging binnen 1-3 werkdagen
  • Ontvang gratis de nieuwste catalogus
  • Boekbeschrijving
  • Recensies

Op de Longlist van de Prix Goncourt, de Prix des Ecrivains du sud en de Prix Jean Giono 2022.

De dertigjarige Japanse kunsthandelaar Haru Ueno is, ondanks dat hij constant omringd wordt door vrienden en vrouwen op avondbijeenkomsten van kunstenaars en bevoorrechte intellectuelen, een eenzame man. Hij is gevoelig voor de schoonheid van objecten en tuinen, maar ook voor de stilte van bossen en het spel van schaduwen. In Kyōto laat hij een huis bouwen aan de oevers van de Kamo-rivier, dat voor zijn leven als metronoom fungeert. Tijdens een van de avondbijeenkomsten ontmoet Haru een vreemdeling die hem emotioneel meer van streek maakt dan ooit tevoren: de Française Maud, ze is op doorreis in Japan, en hij is zowel gefascineerd als verontrust door haar afstandelijke en koude blik. Haru en Maud brengen tien nachten met elkaar door, waarna zij terugkeert naar Frankrijk.

Als hij per toeval hoort dat ze een baby verwacht, schrijft hij haar, maar ze antwoordt dreigend: ‘Als je me probeert te bezoeken, pleeg ik zelfmoord.’ Haru respecteert het bevel, hoewel zijn dochter Rose nu zijn dromen, zijn waarheid en waarschijnlijk de hele ziel van zijn bestaan belichaamt. Tegelijkertijd vindt hij een manier om Rose in Frankrijk te zien opgroeien. Hij maakt gebruik van de diensten van een discrete fotograaf, die hij vraagt om elk mogelijk moment van haar leven vast te leggen.

Een roman doordrenkt met de Japanse ziel in een decor van tempels, bossen en tuinen – het verhaal dat voorafging aan Een roos alleen, Barbery’s vorige roman.

 

‘Als de zinnen van Muriel Barbery stenen waren, zouden haar boeken kathedralen zijn. Men gaat haar nieuwste roman binnen als in religie. Haar stem is een lied,
een gebed dat opstijgt. Ze spreekt de taal van de sterren. […] De droom van Kyōto is een prachtige roman, tussen rouw en wedergeboorte, over anders zijn.’
LE FIGARO LITTÉRAIRE

Home Muriel Barbery De droom van Kyoto