• Bestel online op uitgeverijoevers.nl
  • Gratis verzendkosten vanaf €15,00!
Robert Jan Heyning

Harlekijn

Roman Paperback, 172 pag. ISBN 9789492068538

19,00

Op voorraad
Bestel direct bij Oevers!
  • Gratis verzending in Nederland vanaf €15,00
  • Bezorging binnen 1-3 werkdagen (BE 2-4)
  • Ontvang gratis de nieuwste catalogus
  • Boekbeschrijving
  • Recensies

Na de zelfverkozen dood van zijn broer verkeert de ik-figuur in een staat van verdoving. Aan het sterfbed van een oude vriend enkele maanden later, tekent een pijnlijke vraag zich steeds scherper af: ben ik een goede broer geweest? Heb ik mijn broer gehoord en gezien? Heb ik hem liefgehad en heb ik hem mijn liefde laten voelen? Wat zat er achter zijn agressieve zelfdestructie?

Het schuldgevoel, het gevoel gefaald te hebben als broer, als mens, blijft op onvoorspelbare momenten vanuit het donker commentaar geven; snerend, sussend, geestig, liefdevol, cynisch, grappig, pijnlijk. Gaandeweg begint echter ook het vermoeden te ontstaan dat de broer zijn hele leven zelf bedacht heeft, tot precies die werkelijkheid die hij zich wenste. Maar is een zelfbedachte realiteit altijd namaak? Is de realiteit altijd echt?

Harlekijn is een vrolijke en pijnlijke zoektocht van een man naar zijn broer en diens zelfgeschapen wereld en de wanhopige moed er een einde aan te maken. Een zoektocht met het besef dat er nooit echt duidelijkheid zal zijn.

‘Heyning toont in deze diep gelaagde, compacte, doch zeer rijke roman, zijn brille door geen woord teveel te schrijven en de lezer de ruimte te geven om zelf beelden te vormen. In ontroerende scènes toont hij zijn kwetsbaarheid, een broos gevoel van onzekerheid, waardoor de lezer dicht op zijn huid blijft zitten. Maar de humor houdt het licht en hilarische taferelen nodigen regelmatig uit tot hardop lachen. Een retegoed debuut dat hij herlezing weer een aantal nieuwe aanwijzingen blootgeeft.’
– Marjon Nooij op Tzum

‘Wat een boek! Robert Jan Heyning is een vaardige schrijver, hij houdt van woorden. De wraakactie is werkelijk fenomenaal beschreven en bracht me een hilarische lachbui. Hoe hij het verlies van zijn broer beschrijft… gevoelig, eerlijk, wreed soms, het maakte diepe indruk op me.’
– Grietje Braaksma, boekhandel Broese