• Bestel online op uitgeverijoevers.nl
  • Gratis verzendkosten vanaf €15,00!
Juni 2024
Rune Christiansen

De walvissen in Glasgow

Roman Paperback, 112 pag. Vertaald uit het Noors door Michiel Vanhee & Sofie Maertens ISBN 9789493367036

19,00

Let op: Het boek is nog niet uit. U ontvangt het boek zodra het verschenen is.
Bestel direct bij Oevers!
  • Gratis verzending in Nederland vanaf €15,00
  • Bezorging binnen 1-3 werkdagen (BE 2-4)
  • Ontvang gratis de nieuwste catalogus
  • Boekbeschrijving
  • Rune Christiansen over De walvissen in Glasgow

Rune Christiansen had zich met drie gedichtenbundels al gevestigd als een van de meest interessante figuren in de jonge Noorse poëziescene, toen in 1990 zijn eerste roman werd gepubliceerd, De walvissen in Glasgow.

Het verhaal, dat zich afspeelt aan de Engelse kust, in Schotland en in Parijs, gaat over schrijver Tristan, die werkt aan een nieuwe roman, en kunstenares Shelly. Vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten zijn ze verliefd. In weelderig en sensueel proza demonstreerde Rune Christiansen met zijn eerste roman meteen zijn enorme talent in het voor hem nieuwe genre. De walvissen in Glasgow is een mooie mix van zijn poëtische taal, zijn beeldende blik en zijn liefde voor de Franse cinema.

‘Het is de taal die het boek draagt, de schoonheid en de kracht van de taal. Rune Christiansen, van oorsprong dichter, verschijnt als taalmeester.’
Dagbladet

De walvissen in Glasgow was mijn eerste poging tot het schrijven van een roman. Het is zo vreemd om er nu over na te denken. Een roman uit de vorige eeuw! Ik was zevenentwintig jaar oud, had drie dichtbundels gepubliceerd en wilde een circulaire roman schrijven, de personages en acties op zichzelf laten rusten. Wat het idee van circulariteit betreft, was de simpele truc om het laatste hoofdstuk de ochtend vóór het begin van de roman te laten eindigen.

Ik ben ongetwijfeld beïnvloed door de Franse nouveau-roman, en ook door de Franse cinema uit de jaren zestig, maar mijn relatie met het Engelse ‘kitchen-sink’ realisme was minstens zo sterk: Alan Sillitoes Saturday Night and Sunday Morning en het toneelstuk Look Back in Anger van John Osborne waren voor mij belangrijke bronnen. In De walvissen in Glasgow wilde ik dat de hoofdpersonen over alledaagse dingen zouden praten, en elk hoofdstuk was bedoeld als een onafhankelijke scène. De erotische scènes moesten ook in dezelfde spaarzame en directe taal worden gedragen als al het andere in de roman. Ik heb de actie in Engeland en Schotland gesitueerd om afstand te nemen van de autobiografische aspecten die het boek tot op zekere hoogte kenmerken.

Home Rune Christiansen De walvissen in Glasgow