• Bestel online op uitgeverijoevers.nl
  • Gratis verzendkosten vanaf €15,00!
februari 2024
Susan Taubes

Treurzang voor Julia

Roman Paperback, 232 pag. Vertaald uit het Engels door Nele Ysebaert ISBN 9789493290846

22,50

Let op: Het boek is nog niet uit. U ontvangt het boek zodra het beschikbaar is.
Bestel direct bij Oevers!
  • Gratis verzending in Nederland vanaf €15,00
  • Bezorging binnen 1-3 werkdagen
  • Ontvang gratis de nieuwste catalogus
  • Boekbeschrijving
  • Recensies

Van de schrijfster van Scheiden:
‘Och jongens, dit is zo mooi. Lees dat boek.’
– Roxane van Iperen

Ongepubliceerd tijdens Taubes’ leven en pas recentelijk herontdekt. Treurzang voor Julia, geschreven voor de enige tijdens haar leven gepubliceerde roman Scheiden (1969), is een briljante metaforische verkenning van het dubbele bewustzijn van een vrouw. De verteller is een onstoffelijke geest, deels beschermengel, deels loerende Humbert Humbert, maar toch doordrenkt met quasi-moederlijke angst tijdens de geleidelijke overgang van een klein meisje naar volwassenheid. Het meisje, Julia Klopps, is het enige kind van bejaarde ouders. Thuis is ze omringd door opgezette koppen van elanden, grizzlyberen en neushoorns die langs de muur zijn gemonteerd en de schoorsteenmantel sieren. 

Het puberende meisje ontsnapt steeds meer aan de klauwen van de geest en laat haar voormalige speelkameraadje in de steek. Een tijdlang worstelt de geest om zichzelf te bevrijden van de obsessie met Julia, maar blijft toch toezicht houden op een komische reeks gebeurtenissen in Julia’s leven en slaakt een zucht van verlichting wanneer ze eindelijk trouwt en moeder wordt. Toch vergist de geest zich door te geloven dat deze rollen haar in bedwang kunnen houden.

‘Een beklijvende verloren klassieker. De raadselachtige Susan Taubes schreef in de jaren zestig de coming-of-age-roman Treurzang voor Julia; 54 jaar na haar dood schittert de gotische pracht.’
– New York Times 

Home Susan Taubes Treurzang voor Julia