• Bestel online op uitgeverijoevers.nl
  • Gratis verzendkosten vanaf €15,00!
November 2024
Jean-Baptiste Andrea

Waak over haar

NOVEMBER 2024 Roman circa 472 pag. Vertaald uit het Frans door Martine Woudt

Bestel direct bij Oevers!
  • Gratis verzending in Nederland vanaf €15,00
  • Bezorging binnen 1-3 werkdagen (BE 2-4)
  • Ontvang gratis de nieuwste catalogus
  • Boekbeschrijving
  • Recensies

Bekroond met de Prix Goncourt 2023.

Waak over jaar is een verhaal over de liefde tussen twee mensen die elkaar nooit hadden mogen ontmoeten: Viola en Mimo. Viola Orsini is de erfgename van een prestigieuze familie uit Genua, en Mimo, een briljante leerling-beeldhouwer, werd geboren in armoede.

Augustus 1986, een Italiaans klooster. Michelangelo Vitaliani, bekend als Mimo, blaast zijn laatste adem uit terwijl de monniken over hem waken. Veertig jaar lang heeft hij onder hen gewoond. Hoe kwam Mimo, die niet religieus is, op deze teruggetrokken plek terecht en welke mysteries verbergt hij? Volgens sommigen is hij daar om ‘over haar te waken’, over zijn nieuwste werk, de piëta Orsini, op deze plek verborgen door het Vaticaan, dat het liever aan het zicht onttrok omdat de effecten ervan op degenen die het zien zo krachtig zijn.

Tijdens zijn laatste uren duikt de man in het verhaal van zijn leven. Mimo’s vader, een beeldhouwer, stierf in de oorlog van 14-18. Toen Mimo twaalf was, stuurde zijn moeder hem naar Italië om te werken bij een alcoholische en brutale beeldhouwer op het Pietra d’Alba-plateau, bolwerk van de machtige familie Orsini. Tijdens werkzaamheden in het kasteel van de familie Orsini, die de regio regeert, ontmoet Mimo hun enige dochter, Viola. Deze ontmoeting zal zijn leven voor altijd veranderen.

Vanaf hun eerste ontmoeting als tieners zullen Viola en Mimo zij aan zij de eerste helft van de 20e eeuw beleven, waarbij ze getuige zullen zijn van de opkomst van het fascisme en de onrust van wereldoorlogen. Beiden zullen elkaar keer op keer verliezen en vinden, als vrienden of vijanden, zonder ooit hun relatie op te geven. De familieregels schrijven echter voor dat Viola wordt uitgehuwelijkt. Intussen werkt Mimo in ateliers in Rome en Florence, groeit uit tot een gevierd architect en sleept opdrachten binnen van het Vaticaan en van vele machtige families in Italië. Een van zijn piëta’s, de piëta Orsini, roept bij bezoekers ongemakkelijke gevoelens op – er is iets mee. Maar wat? Dat onthult de oude beeldhouwer op zijn sterfbed, in de nabijheid van zijn geliefde piëta – over haar waakt hij, al veertig jaar lang.

 

 

 

‘Waak over haar biedt veel van wat je in sombere tijden van een fijn leesboek verlangt: ontsnapping aan het dagelijkse oorlogsnieuws, een lach en een traan, een raadselachtig kunstwerk dat tot bespiegeling uitnodigt, een liefdesverhaal met obstakels, een mysterie, en dat alles filmisch en met vaart opgeschreven.’
– Margot Dijkgraaf in NRC

Home Jean-Baptiste Andrea Waak over haar